Säkert - det är det absolut inte.

Jag vill prata lite om säkerhet Jag bor inne på campus med vakter, elstängsel och dubbla dörrar med dubbla lås. Många säger att Potch är en av de bättre städerna. Men säkert, det är det inte. Men det visste jag innan. Det är ingen överraskning. Mord, våldtäkter och rån är vardag här. Speciellt för människorna ute i kåkstäderna. Vi upplever det inte för vi är antingen inne på campus eller i sällskap med lokal-bor. Lize, som praktiserar som socialarbetare, åker dagligen ut till dessa kåkstäder, eller townships som de kallar det. De är alltid tvungna att åka fem och fem för att inte bli överfallna. Häromdagen när de åkte ut för att besöka en familj så hade det precis skett ett mord i grannhuset.
 
Jag och Katja blev påhoppad av en liten kille, 10-12 år utanför mataffären häromdagen. Han bönade och bad mig om två rand (1kr) men jag bara gick. Han tjatade och skrek och grät att han ville ha pengar till bröd. Och jag bara ignorerade honom. Katja sa till mig att bara fortsätta gå. Det var svårt. Han ville ju bara ha mat. Men sanningen är den att dessa små barn tigger för att köpa lim och bli höga. De rymmer antingen hemifrån eller blir övergivna av sina föräldrar, som allt för ofta också är ständigt höga. Så jag gick. Två-tre hundra meter innan lillkillen gav upp. Och det var flera människor som skrek på honom att låta oss vara. Han ville ju bara ha två rand till mat. Mitt hjärta var helt förstört efteråt. Denna fattigdom som människorna lever i gör att de tvingas till kriminalitet.
 
Och nu över till den lite osäkra situationen kring universitetet. North-West university består av tre campus. Potchefstrom, där jag går en en av dem. Vanderbijlpark är den andra och Mafikeng är det tredje. 
Just nu pågår det fruktansvärda demostrationer över hela landet. Orsaken är lite oklart, speciellt för mig som inte är insatt, men i det stora hela så är det studenter som demonstrerar för att de inte vill betala de höjda terminsavgifterna. Och lite annat de inte är nöjda med. Ingen vet riktigt tror jag. Flertalet skolor har inte ens öppnat på grund av hotet. Mafikeng är en av de skolor som tyvärr i veckan har fått stänga. Detta efter att två av deras byggnader har brunnit ner efter demostrationer och protester. I Bloemfontein pågick en rugbymatch när plötsligt människor sprang in på plan och kastade tegelstenar på varandra. Bloem skulle spela mot Potch ikväll men på grund av hot från demostranterna så är allt inställt. 
 
Vårt campus är stängt sedan i fredags. Alla grindar och utgångar är stängda. Det är en port öppen för bilar och där övervakar vakter alla som kommer in och ut och söker igenom bilar. Alla med studentkort kan komma in och ut, men de övervakas också av extra säkerhetsvakter. Det sägs även att polis patrullerar runt campus, men inget vad jag har sett. Dock grep de några häromdagen som var stökiga inne på campus. Dagligen får vi uppdateringar om hur läget ser ut och vad de gör för att undvika en liknande situation som i Bloem och Mafikeng. 
 
I fredags demonstrerade alla service-arbetarna runt om campus. Deras anledning var att de ville ha fast anställning eller nått. Den demonstrationen var "fredlig" och då de jobbar inne på campus pågick även demostrationen inne på campus. Vi blev tillsagda att hålla oss borta eftersom de "fredligt" gick och kastade ut skräp och sopor över hela campus som sedan studenter fick städa upp. Idag fick vi reda på att alla de som demostrerat har fått sparken. Demonstranterna hotar de som inte deltar med att mörda deras familjer. Vår städerska var rädd och gömde sig inne i vårt hus då hon inte ville ta del av demonstrationerna. 
 
Tanken med att berätta det här är inte att göra er oroliga, speciellt inte dig, Mamma, utan för att nyheter hur situationen ser ut här nere inte når Svergie. Exempelvis, hur många vet något om Sydafrikas president och deras kaosartade, korrupta regering? Om torkan som gjort att människor svälter, människor får lägga ner sina företag och att landet är i skuld? Och hur rasismen mellan svarta och vita är värre än någonsin i landet som avskaffade apartheid för 22 år sedan? Nej, dessa nyheter om i vilken kaos landet befinner sig i når inte hem till oss. Men det är inte konstigt, Afrika ligger långt bort. Men nu vet ni hur vi har det här nere. 
 
*
 

momentsonearth

En blogg om mitt studentliv här nere i Sydafrika.

RSS 2.0